3 öar du förmodligen missat att besöka

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Surfa, vandra i regnskog eller åk på skakiga tåg genom världskända tunnlar. De lite bortglömda öarna Madeira, Korsika och Capri erbjuder mer än du kan ana.
Publicerad 13 februari 2024

Madeira - delfiner, surfing och regnskog

Madeira har länge haft en stämpel av att vara ett resmål dit pensionärer åker för att titta på blommor. Nu är det dags att tvätta bort den stämpeln. Nog för att ön är oerhört frodig – den kallas i folkmun för en flytande trädgård – men här finns så mycket mer att uppleva. Madeira som tillhör Portugal och ligger i Atlanten kan erbjuda såväl delfinsafari som spektakulära vandringar, hippa barer och bad i naturliga saltvattenpooler.

Funchal, som är öns huvudort, är en utmärkt utgångspunkt för utflykter. Dessutom kan du strosa omkring i den vackra botaniska trädgården, köpa färsk fisk och skaldjur i saluhallen eller dricka afternoon tea på klassiska hotellet Reid´s. Vill du dricka goda drinkar och skapa rumpan är det bar- och restauranggatan Rua de Santa Maria du ska ställa in siktet på. Passa på att testa öns nationaldryck – poncha – som är en mix av citron, honung och rom. Riktigt läskande i solen!

När du besöker Madeira är minst en vandringstur att rekommendera, är du inte en van vandrare är leden “Levada do Castelejo” ett bra val. Här vandrar du längs konstgjorda kanaler, genom lokalbefolkningens trädgårdar och kan njuta av såväl avokado som passionsfrukt, vackra blommor och vinrankor. En annan häftig upplevelse får du ifall du följer med på val- och delfinutflykter. Gillar du action går det utmärkt att surfa och bodyboarda här. Paul do Mar är ett av de bästa surfställena med bra vågor och stort utrymme.

Föredrar du lugnare aktiviteter ska du bege dig till de naturliga saltvattenpoolerna i nordvästliga Porto Moniz. Här kan du uppleva naturens krafter och storslagenhet. Missa inte heller Atlantens regnskogar där du kan vandra bland tropiska växter och unika fågelarter. Vill du bada finns det konstgjorda sandstränder vid Calheta och Machicobad, samt en naturlig sandstrand med kristallklart vatten i viken Prainha.

Smaka på Madeira genom att prova nationalrätten espada som är en djuphavsfisk som gärna serveras med banan. Ön som är relativt liten är enkel att ta sig runt på, främst med bil men även buss och taxi. Alla de stora charterbolag kör direkt till Madeira. Restid från Arlanda är cirka 5,5 timmar. Temaresor har kombinationsresor – vandring och stad.

Hitta din resa till Madeira här:


Korsika – en av Medelhavets läckraste öar

Lyxyachter, världskänd glass, fina stränder och ett stort utbud av aktiviteter. Öns huvudort heter Ajaccio och är platsen där Napoleon Bonaparte föddes 1769. Här finns en charmig blandning av shopping, fiskebåtar och marknader. Besök marknaden på Place Foch, som hålls dagligen, där du kan frossa i lokala godsaker som ostar, grönsaker och charkuterier. För att se en helt annan del av Korsika besök landtungan Cap Corse, där små söta byar sticker upp ur den karga och råa naturen med svarta stränder. Ta bilen och kör ner till Bonifacio på öns södra del. Här möts du av hus som balanserar på klippkanten i en mysig stad som klyvs mitt itu av en fjord.

Strosa omkring i de trånga gränderna, smaka på Korsikas världsberömda glass och häng med jetsetare i det lyxiga hamnområdet. Stränder finns det gott om på Korsika. Strax utanför Ajaccio ligger Plage Trottel som är en fin strand utan allt för många turister. Längre västerut längs Route des Sanguinarires ligger flera bra stränder. Utomhusaktiviteter som vandring, klättring, dykning, canyoning och mountainbike är stort på Korsika så när du ledsnat på stranden finns det massor att hitta på.

När hungern gör sig påmind finns det gott om fisk och skaldjur, men prova gärna några av lokalbefolkingens favoriter – figatellu, prisuttu, coppa och salsiccia. De stolta korsikaborna vill inte vara sämre än sina landsmän på det franska fastlandet, så de brygger sitt eget öl av kastanj och producerar självklart också sitt egna vin.

Du tar dig enklast runt med hyrbil eller buss men för en upplevelse utöver det vanliga bör du testa tåget, som även kallas “skakaren”. Detta går mellan Bastia och Ajaccio och passerar tunnlar som är ritade av Gustave Eiffel. Samma Gustave som ritade Eiffeltornet. Åk hit på charter med Langley eller flyg på egen hand med till exempel Norwegian. Det går också att komma hit med båt från bland annat Nice, Marseille, Sardinien och Genoa.

Hitta din resa till Korsika här:


Capri – romantik, glamour och historia

På den här mytomspunna, italienska ö-pärlan trängs jetsettare och paparazzis med lokalbefolkningen och oss andra vanliga dödliga. Sommartid anländer många stjärnor med yachter och helikoptrar så är du en person som gillar kändisar ska du hålla ögonen öppna när du är här. Självklart har Capri mycket mer än så att erbjuda. Här finns en mängd romantiska restauranger och sköna promenader genom kryddoftande landskap.

Häpnas över branta klippor, kristallklart vatten, underbara vyer och pittoreska småbyar. Njut av en solig stund i San Micheles sagolika trädgård där du kan blicka ut över ön. Tar du sittliften upp till toppen av Monte Solaro ser du ännu mer. På Capri är det främst klippbad som gäller, det är därför vattnet är så klart som det är. Ta dig gärna runt på ön med en hyrbil eller till fots och upptäck din alldeles egna badplats. Vill du se mer än vad ön har att erbjuda finns en massa spännande utflykter att välja mellan.

Vad sägs om Pompeji, Neapel, Amalfikusten eller kanske Den blå grottan dit man bara kan ta sig med roddbåt vid ebb. Besök gärna Bagni de Tiberio som är en av öns få stränder och missa för allt i världen inte Villa San Michele som är svenske Axel Munthes omtalade vackra villa. Ta en romantisk promenad längs Via Migliera och strosa i trånga gränder i Anacapri gamla kvarter – Le Boffe. Har du gott om pengar checka in på lyxhotellet Quisisana där alla från Sartre till Sting har sovit.

Spenderar du hellre pengarna på annat finns det generellt lite billigare boenden i Anacapri än i Capri stad. Capri är citronernas ö och det märks överallt, avsluta gärna måltiden med ett glas kall limoncello, eller köp med det hem till någon du tycker om. Capri är dessutom känt för sina vackra lädersandaler. Ett hett shoppingtips för skoälskaren!

Du kan resa till Capri med reguljärflyg till Neapel eller Rom. Från Neapels flygplats går bussar till hamnen där du tar färjan till Capri. Observera att det finns två hamnar med olika snabba båtar och att åksjuketabletter kan behövas. Resan över tar mellan 60 och 80 minuter. Tänk också på att inte ta ett för sent flyg då båtarna oftast slutar då runt 20-21.

Hitta din resa till Capri här:


Charterresor

Bra erbjudanden till sol & bad